Početna

 Uvodna riječ

Osnove
 Što trebate znati o JS?

 Sažete činjenice

 Značajna godina: 1914
 Božja organizacija

 Vjerni i razboriti rob
 "Novo svjetlo"

 Malo stado i druge ovce

 Božje ime

 Transfuzija krvi

Povijest
 Kratki povijesni pregled
 Kriva proročanstva

 "Kuća prinčeva"

 Piramidologija

Učenja
 ne-Trojstvo

 Tko je Isus?

 Isusova otkupnina

 Isus i razbojnik u raju

 Križ ili stup?

 Prijevod "Novi svijet"
 Biblijski reci
Promjenjena vjerovanja
 Pregled promjena

 "Ovaj naraštaj"

 Štovanje Isusa

 Uskrsnuće

 Više vlasti

Skandal
 Pridruženost UN-u

 Malavi i Meksiko

 Politička neutralnost

Ostalo
 Dvostruki standardi

 Izbjegavanje isključenih

 Neovisno mišljenje

 Kako doprijeti do Jehovinog svjedoka?

 Poganstvo

 "Smiju li kršćani imati mačke?"

 Promo slike

 Raymond Franz - "Grižnja savjesti"

Pitanja za Jeh. svjedoke
 Pitanja o Isusu

 Tri pitanja za JS

 Tko je u Novom savezu?

 Gdje je Raj?

Kontakt
 Forum

 Mail


  RSS pretplata

Početna - Uvid u Jehovine svjedoke

Uvid u Jehovine svjedoke

~ uvodna riječ ~

 

svjedoci.net

Dobro došli na stranicu svjedoci.net, bilo da ste slučajni prolaznik, Jehovin svjedok ili tek netko koga zanima tko su Jehovini svjedoci i što naučavaju.

 

Na početku da jasno kažem kako ova stranica nije ni službena niti neslužbena stranica Jehovinih svjedoka. Stvari koje ovdje možete pročitati svakako usporedite i s informacijama na službenoj stranici Jehovinih svjedoka, te u Watchtower Online biblioteci. Autor ove stranice nije (niti je bio) Jehovin svjedok, ali je često u doticaju s njima pošto mu je član šire obitelji svjedok. S obzirom na detaljnije poznavanje materije, odlučio sam napraviti ovu stranicu koje daju kritički osvrt na nauk i praksu Jehovinih svjedoka te kako bi na jednom mjestu mogle biti dostupne informacije koje se inače ne čuju u uobičajenom razgovoru s Jehovinim svjedokom. Pošto sam i sam praktični vjernik na stranici postoji i rubrika "Biblijske istine" u kojoj se razrađuju neke biblijske teme koje su osobito bitne za Jehovine svjedoke. Naravno, te specifične biblijske teme su razrađene s moje teološke pozicije (a smatram se evanđeoskim kršćaninom reformacijske baštine). No, to možda i nije toliko bitno, jer se radi o osnovnim kršćanskim naucima oko kojih se većinom slažu i svi (ostali) kršćani.

 

 

Za Jehovine svjedoke

 

Nažalost, mnoge stvari koje će se ovdje razrađivati nisu poznate tom običnom Jehovinom svjedoku i moja nada je da će mnogi svjedoci posjetiti ovu stranicu i doznati informacije koje će ih potaknuti da preispitaju svoja uvjerenja i posebno je li Društvo Stražarske kule dostojno njihova povjerenja, njihovih nebrojenih sati službe i na kraju krajeva - njihovih života.

Svjestan sam, nažalost, činjenice da je Jehovinim svjedocima dana uputa da strogo izbjegavaju materijale koji se protive njihovoj vrhovnoj organizaciji dok su autori ovakvih materijala prikazani kao oni koji ih mrze i na kraju krajeva sotonini agenti.

Ova stranica zasigurno nije nastala iz mržnje prema Jehovinim svjedocima. Većina svjedoka s kojima sam bio u doticaju su dragi ljudi, što je bio dodatan motiv za izradu ove stranice. Osnovni cilj stranice nije naprasno pokazivanje kako je Društvo Stražarske kule u krivu, već da se istine evanđelja Isusa Krista mogu predstaviti i Jehovinim svjedocima, na što razumljiviji način. Neminovno, u tom procesu, istine biblijskog evanđelja se moraju suočiti s evanđeljem koje pronosi Stražarska kula. Apel za Jehovine svjedoke koji dođu na ovu stranicu je da nemaju predrasude i da budu na strani istine (Ivan 18:37) i oni koji ljube istinu (2.Sol 2:10). Jer tko ne ljubi istinu i okreće glavu od nje postaje laka meta svakovrsnih zabluda, i ne može očekivati naklonost Boga koji je Istina i koji je izvor svake istine. Takav stav čak podržava literatura Stražarske kule: "Moramo ispitati, ne samo što osobno vjerujemo, već i ono što naučava religiozna zajednica kojoj pripadamo. Da li su njene nauke potpuno u sukladnosti s Riječju Božjom, ili se zasnivaju na ljudskim predanjima? Ako ljubimo istinu tada se ne trebamo plašiti takvog ispitivanja, jer svaki od nas treba da iskrenoželi da upozna volju Božju obzirom na nas, i da ju tada i vrši - Ivan 8:32. (Istina koji vodi do vječnog života - izdanje Društva Stražarske kule (1968) str.13, poglavlje "Zašto trebamo ispitati svoju religiju")

S druge strane, ako će na ovim stranicama biti napisane neke stvari koje nisu činjenične, pozvani ste ukazati na to (bilo javno s komentarom, bilo anonimnije mailom). Ako se zaista argumentirano pokaže da je na stranici neka kriva informacija, greška će se u najkraćem roku ispraviti.

 

 

Za one koji se interesiraju za Jehovine svjedoke

 

Osobno jako cijenim svaku osobu koja želi znati tko je Bog, kako je zamislio da čovjek živi, te koja je spremna uskladiti svoj život sa istinama koje otkrije na tom putu. No, na tom putu da se upozna Boga nameću se mnogi ljudi, ideje, religije i zato je od iznimne važnosti uspoređivati ih sa Božjom objavljenom riječi – Biblijom. Također, bitno je imati sve relevantne činjenice o zajednici kojoj namjeravate pristupiti. Budite sigurni da vam nešto nije prešućeno. Ovu stranicu možete iskoristiti da doznate neke informacije o Jehovinim svjedocima koje najvjerojatnije nećete čuti od njih samih. Proučite dobro ove informacije, provjerite ih jesu li utemeljene (jer na internetu mnogi pišu neutemeljene stvari) i budite sigurni želite li pristupiti organizaciji Jehovinih svjedoka i želite li se u nju krstiti, osobito ako u tu svoju odluku uključujete i članove vaše obitelji. Budite svjesni da takva odluka donosi dalekosežne posljedice u vaš, i život vaše obitelji. U slučaju da se kasnije predomislite, bit ćete isključeni iz zajedništva, prijatelji svjedoci koje ste do tada stekli okretat će lice od vas, a najveće posljedice će pretrpjeti obiteljski odnosi. Za početak obavezno pročitajte članak Stvari koje trebate znati o Jehovinim svjedocima (prije nego im se pridružite)

 

 

Za (ostale) kršćane

 

Svjestan sam da kršćani u pravilu izbjegavaju Jehovine svjedoke i ulaziti u dublje rasprave s njima. Jedan od razloga je taj što uglavnom nisu upućeni u njihov nauk dok je s druge strane Jehovin svjedok u pravilu izvrsno obučen u poznavanju temeljnih postavki nauka biblijskih kršćana te je sustavno i ciljano istreniran za svaku od tih doktrina dati 'biblijski' protuargument. Ova stranica je namjenjena da i vi sami možete steći osnovne informacije o Jehovinim svjedocima, razumjeti njihov nauk, njihovu povijest a i obraniti se od njihovih najčešćih napada na biblijske istine. Na stranici su dostupne neke informacije (npr. kao u članku Kako doprijeti do Jehovinog svjedoka?) koje se mogu argumentirano koristiti u raspravi no budite svjesni da će malo kojeg svjedoka snaga argumenta natjerati da se predomisli. U svakoj raspravi se vodite Pavlovim savjetom iz 2. Timoteju 2:24-26. Raspravu vodite bez svađe, s blagošću i svjesni toga da je na kraju krajeva Bog taj koji svojim Duhom Svetim dariva osobi obraćenje i spoznaju Kristova evanđelja.

 

 

Za sve ostale

 

Ako ste slučajno naletili na ove stranice, svakako se informirajte o ovoj tematici i posebno o biblijskim istinama. No, molim vas, sadržaj s ove stranice nemojte iskoristiti samo zato kako bi sljedećom prilikom bakici koju vidite na autobusnoj stanci da drži literaturu Stražarske kule, pokazali kako je u krivu a vi u pravu ili još gore kako bi vam ovo bio dodatni materijal za ismijavanje Jehovinih svjedoka.

 

~~~

Za početak preporučam ove članake:

Stvari koje trebate znati o Jehovinim svjedocima

Značajna godina: 1914

Sažete činjenice

Božja organizacija

"Novo svjetlo"

"Ovaj naraštaj"

Tko je u Novom savezu?

Gdje je Raj?

 

 

S vremena na vrijeme provjerite novi sadržaj na stranici, s obzorim da dinamika ažuriranja može varirati. Imam puno ideja ali ipak premalo vremena za kvalitetno odraditi pojedine teme.

 

 

 

 

Komentiraj na forumu  

Komentari (10 / 12)
Na vrh #12 Comrade Tito Komentirano: February 21, 2012, 10:41:32 AM
I onda se tamo uglavnom hrvaju s drugima na razini tema iz "Š to Biblija uči" i "Biblijskih priča" i odgovaraju na primjedbe na koje odgovaraju naša djeca u prvom osnovne svojim školskim drugovima i drugaricama.

I nakon toga si misle kak su dobro odgovorili i kak je to super kaj znaju istinu!
Na vrh #11 mali šime Komentirano: February 21, 2012, 10:36:44 AM
Š to je ovo?

Jehovini svjedoci dođu, prošvrljaju malo po stranici, ostave jedan post i onda odu?

Siguran sam da i dalje svaki dan čuče na ovom forumu i voajerski čitaju tuđe postove...

Možda su ipak samo poslušni WT-u da izbjegavaju ovakve stranice Undecided

Nešto su aktivniji na forum.hr-u
Na vrh #10 Comrade Tito Komentirano: February 21, 2012, 10:26:44 AM
Š to je ovo?

Jehovini svjedoci dođu, prošvrljaju malo po stranici, ostave jedan post i onda odu?

Siguran sam da i dalje svaki dan čuče na ovom forumu i voajerski čitaju tuđe postove...

Hajde, oglasite se već jednom! Raspravljajte na temelju Svetog Pisma!

Ne morate odgovarati na gluposti (da imamo zlatne noći, da smo se pridružili UN-u, da jedemo malu djecu...), ali ne razumijem zašto bježite od rasprava na temelju Svetog Pisma kad su u pitanju naša vjerovanja (naraštaj, organizacija, naša lažna proročanstva, druge ovce i malo stado, vjerni i razboriti rob...).


*** w10 1. 9. str. 13 Pazite da ne budete prevareni ***
Nemate se razloga bojati na taj način ispitati svoja vjerovanja. Ustvari, Biblija vas potiče da "sve ispitujete”, odnosno da ispitate neko učenje prije nego što ga prihvatite kao istinu (1. Solunjanima 5:21).

TITO
Na vrh #9 Yadheywawhey Komentirano: January 24, 2012, 10:48:29 PM
jeste, apsolutno se slazem s tobom. JS ne sudjeluju u ratovima kao neki koji za sebe tvrde da vjeruju u Boga, medjutim svojim ponasanjem ne pokazuju da slijede ono sto kaze, kao npr. da volimo svoje bliznje, ako ih volimo, cak i neprijatelje kao sto je Isus objasnio, onda zaista moze biti da jesmo "djeca Bozja".
Upravo to je ono sto je i mene fasciniralo i dalo mi potvrdu da jesu JS ti, koji slijede taj primjer. Pogotovo dole kod nas na Balkanu kako je bio rat i kako su crkve bile upletene i svetile puske itd.. hm. to jeste zaista vredno razmisljanja i vise od toga.

Ali moram i da kritikujem JS, ne njih kao pojedince. Nego Strazarsku Kulu. C.T. Russel je poceo s tim sto je izjavio da je on jedini "vjerni i razboriti rob" na svijetu i samo on ima "istinu" koju dobija od samog Boga. To je postala tradicija vjerovanja JS da su oni jedina prava religija, jedini magazin,


. . .
(vidi cijeli komentar)
Na vrh #8 Yadheywawhey Komentirano: January 24, 2012, 10:43:01 PM
jeste, apsolutno se slazem s tobom. JS ne sudjeluju u ratovima kao neki koji za sebe tvrde da vjeruju u Boga, medjutim svojim ponasanjem ne pokazuju da slijede ono sto kaze, kao npr. da volimo svoje bliznje, ako ih volimo, cak i neprijatelje kao sto je Isus objasnio, onda zaista moze biti da jesmo "djeca Bozja".
Upravo to je ono sto je i mene fasciniralo i dalo mi potvrdu da jesu JS ti, koji slijede taj primjer. Pogotovo dole kod nas na Balkanu kako je bio rat i kako su crkve bile upletene i svetile puske itd.. hm. to jeste zaista vredno razmisljanja i vise od toga.

Ali moram i da kritikujem JS, ne njih kao pojedince. Nego Strazarsku Kulu. C.T. Russel je poceo s tim sto je izjavio da je on jedini "vjerni i razboriti rob" na svijetu i samo on ima "istinu" koju dobija od samog Boga. To je postala tradicija vjerovanja JS da su oni jedina prava religija, jedini magazin, Kula, kroz koju sam Bog pise. S tim su rekli da su prorok Bozji. To tvrde

. . .
(vidi cijeli komentar)
Na vrh #7 mali šime Komentirano: September 30, 2011, 10:55:30 PM
Toliko za sada...
Pozdrav Viktore i dobrodošao Wink

Nadam se da ćemo imati dobre razgovore Smiley

Na vrh #6 Viktor Komentirano: September 29, 2011, 07:42:39 PM
 Smiley

Ja sam jedan o njih.... ne stidim se svoje vere... samostalno  sam odlicio da se pridruzim ovoj skupini vernika da ne kazem " hriscana" posto ocigledno Vi tako i ne gledate na Nas... Kao sto vam je poznato nema ni jedne "hriscanske" grupe koja je ista kao JS... svi prtekli ratovi su pocinjali i zavrsavali bez ucesca Js....jedino sto smo radili je pomoc izbeglom i unesrecenom stanovnistu materijalno ili psihicki...nemam primedbi na rad Vodeceg tela i ostalih " velikodostojnika" zajednice... Toliko za sada... Bok
Na vrh #5 mali šime Komentirano: February 12, 2011, 12:32:07 PM
Pozdrav revdak  Cheesy

Oprosti na zakašnjelom komentaru... Prošli tjedan mi je bio prepun obveza...  Undecided

Ako se zelite obraniti od napada Jehovinih Svjedoka jednostavno im recite da vas ne interesira njihova Biblijska istina.Sve ostalo je suvisno .
Nije cilj JS-ove otkantati i reći im "ne dolazite mi više na vrata" već povećati međusobno razumijevanje tako da rasprava može biti smislena i kvalitetnija Wink

Zasto ja tebe npr. nebi smatrao kao nepravednika koji koleba jedine ispravne krscane?
Naravno imaš tu mogućnost.
Ali prije nego doneseš takav sud trebao mi dati šansu i saslušati me - usporedi Ivan 7:51

Jedino u slucaju direktnog obracanja Boga  tebi osobno,ja cu prihvatiti tvoju navodnu dobron


. . .
(vidi cijeli komentar)
Na vrh #4 poelbuster Komentirano: February 12, 2011, 09:43:33 AM
kao prvo bih da skrenem pažnju na "uvodnu riječ" jer ide-

Za Jehovine svjedoke...

Za one koji se interesiraju za Jehovine svjedoke...

Za kršćane...

Za sve ostale...
po ovome ispada, da za autora Jehovini svjedoci nisu KRŠ ĆANI, a niti "ostali"

jer da jesu, onda bi umjesto naslova "Za kršćane..." trebalo stajati "Za ostale kršćane...".

nadam se da je u pitanju ne namjerni propust, jer ako nije,..onda kompletan uvod govori o autoru kao o nekome tko samo želi ocrniti Jehovine svjedoke, pa makar i uvijeno u sladunjave riječi, glumeći dobrohotnost.

nadam se da će biti ispravljen uvod, jer teško da će netko od JS , a i od onih koji ih smatraju KRŠ ĆANIMA uopće sudjelovati


. . .
(vidi cijeli komentar)
Na vrh #3 revdak Komentirano: February 03, 2011, 04:18:12 PM
1.Ova stranica je namjenjena i da vi sami možete steći osnovne informacije o Jehovinim svjedocima, razumjeti njihov nauk, njihovu povijest a i 2.obraniti se od njihovih najčešćih napada na biblijske istine.

1.Tesko da me mozes uvjeriti u ovo.2.Ako se zelite obraniti od napada Jehovinih Svjedoka jednostavno im recite da vas ne interesira njihova Biblijska istina.Sve ostalo je suvisno .


Zasto ja tebe npr. nebi smatrao kao nepravednika koji koleba jedine ispravne krscane?

Imas svoj stav o JS kao sto imam i ja svoj.

Jedino u slucaju direktnog obracanja Boga  tebi osobno,ja cu prihvatiti tvoju navodnu dobronamjernost.Jer ako Bog tebi nije direktno obznanio da je tvoja zajednica ispravna,a JS neispravni,zasto i ti nebi bio u zabludi.

Pa sta bih ja sad trebao biti dobronamjeran i otvoriti forum o zabludama udruge kr

. . .
(vidi cijeli komentar)
 Najnovije
 Svjedoci u Djelima apostolskim NOVO

 „Ime“ u Kršćanskim grčkim spisima NOVO

 Pismo tumači Pismo

 Isus i razbojnik u raju

 Arheologija i 607/587 g.pne.

 Pitanje krvi u Bugarskoj

 VIDEO: Izbjegavanje isključenih

 Raymond Franz - "Grižnja savjesti"

 VIDEO: Fred Franz o "Vodećem tijelu"

 VIDEO: Fred Franz o WT povijesti

 Informativne promo slike

 VIDEO: Pitanja o Isusu

 VIDEO: Kada je pao Jeruzalem?

 Ivan 1:1 - Riječ bijaše Bog ili bog?

 Identitet Isusa Krista

 Što trebate znati o JS?

 Staurogram (tau-rho)

 
 Izdvojeno
 Što trebate znati o JS?

 Značajna godina: 1914

 Harmagedon 1975

 Malo stado i druge ovce

 Pridruženost UN-u

 Božja organizacija

 "Novo svjetlo"

 "Ovaj naraštaj"

 Tri pitanja za JS

 

Moramo ispitati, ne samo što osobno vjerujemo, već i ono što naučava religiozna zajednica kojoj pripadamo. Da li su njene nauke potpuno u sukladnosti s Riječju Božjom, ili se zasnivaju na ljudskim predanjima? Ako ljubimo istinu tada se ne trebamo plašiti takvog ispitivanja, jer svaki od nas treba da iskreno želi da upozna volju Božju obzirom na nas, i da ju tada i vrši - Ivan 8:32. (Istina koji vodi do vječnog života - izdanje Društva Stražarske kule (1968) str.13, poglavlje "Zašto trebamo ispitati svoju religiju")

 

 Biblijske istine
 Zašto je Isus morao umrijeti?

 Evanđelje

 Kamo poći?

 Identitet Isusa Krista  

Iskustva/svjedočanstva
 Od Jehovinog do Isusovog svjedoka

 Kako doprijeti do JS-a?