Početna

 Uvodna riječ

Osnove
 Što trebate znati o JS?

 Sažete činjenice

 Značajna godina: 1914
 Božja organizacija

 Vjerni i razboriti rob
 "Novo svjetlo"

 Malo stado i druge ovce

 Božje ime

 Transfuzija krvi

Povijest
 Kratki povijesni pregled
 Kriva proročanstva

 "Kuća prinčeva"

 Piramidologija

Učenja
 ne-Trojstvo

 Tko je Isus?

 Isusova otkupnina

 Isus i razbojnik u raju

 Križ ili stup?

 Prijevod "Novi svijet"
 Biblijski reci
Promjenjena vjerovanja
 Pregled promjena

 "Ovaj naraštaj"

 Štovanje Isusa

 Uskrsnuće

 Više vlasti

Skandal
 Pridruženost UN-u

 Malavi i Meksiko

 Politička neutralnost

Ostalo
 Dvostruki standardi

 Izbjegavanje isključenih

 Neovisno mišljenje

 Kako doprijeti do Jehovinog svjedoka?

 Poganstvo

 "Smiju li kršćani imati mačke?"

 Promo slike

 Raymond Franz - "Grižnja savjesti"

Pitanja za Jeh. svjedoke
 Pitanja o Isusu

 Tri pitanja za JS

 Tko je u Novom savezu?

 Gdje je Raj?

Kontakt
 Forum

 Mail


  RSS pretplata

VIDEO: Fred Franz o ulozi "Vodećeg tijela" u 1. stoljeću

VIDEO: Fred Franz o ulozi "Vodećeg tijela" u 1. stoljeću

 

"Vodeće tijelo" Jehovinih svjedoka za sebe tvrdi da djeluje po uzoru na "Vodeće tijelo" iz 1. stoljeća koje je navodno centralno iz Jeruzalema nadgledalo cijelu ondašnju kršćansku zajednicu. No, što je o "Vodećem tijelu" u Jeruzalemu rekao Fred Franz, tadašnji potpredsjednik Watchtowera?

Slijedi dio iz njegovog govora koji je održao 7.9.1975. na promociji misionara iz škole Gilead:

 

 

I tada, odjednom [Pavao] je služio u Antiohiji, u Siriji, ne u Izraelu već u Siriji. Božji duh govorio je toj skupštini tamo u Antijohiji rekavši: „Sada ostavite sve te stvari, VI, ova skupština u Antiohiji, odvojite mi ta dva čovjeka, naime Barnabu i Savla za djelo za koji sam ih odjelio.“ I prema tome skupština u Antiohiji je to učinila i stavila svoje ruke na Pavla (ili Savla) i Barnabu te ih poslala i oni su otišli dok je Sveti Duh djelovao kroz skupštinu u Antiohiji te su oni otišli na svoj prvi misionarski zadatak. Eto, tako možete vidjeti kako je Isus Krist djelovao kao Glava skupštine i direktno poduzeo akciju, bez da je ikoga konzultirao ovdje na zemlji što bi mogao ili što ne bi mogao učiniti. I na taj je način djelovao u vezi Savla i Barnabe i oni su obojica bili Apostoli u Antiohijskoj skupštini. S vremenom su završili svoje prvo misijsko putovanje. I kamo su otišli? Gdje su donijeli izvještaj!? Ovdje vam je izvještaj, pročitajte si sami u završnim riječima četrnaestog poglavlja Djela Apostolskih. Vratili su se u Antiohiju, u tu skupštinu tamo, i dalje se kaže da su im u detalje iznijeli događaje; toj skupštini koja ih je posvetila za djelo nezaslužene Božje dobrohotnosti koje su izvršili. Eto, tamo su dali izvještaj!

Također, izvještaj kaže da su ostali u Antiohiji nemalo vremena. Što se onda dogodilo? Odjednom se nešto dogodilo pa su Pavao i Barnaba ustali i otišli u Jeruzalem. Pa, u čemu je problem? Što ih vodi u Jeruzalem? Pa, je li tijelo apostola i starješina iz Jeruzalemske skupštine bilo to koje ih je pozvalo tamo i reklo: “Gledajte! Mi smo čuli da ste vas dvojica otišli na misionarsko putovanje i vratili se sa njega, i niste došli ovdje u Jeruzalem nas izvijestiti o tome. ZNATE LI VI TKO SMO MI? Mi smo vijeće u Jeruzalemu! NE PREPOZNAJETE LI UPRAVITELJSTVO GOSPODINA ISUSA KRISTA? Ako ne dođete ovdje, i to brzo, poduzet ćemo disciplinske mjere protiv vas!" Govori li to ovaj izvještaj? Pa, da su na takav način postupili prema Pavlu i Barnabi, zato što su dali izvještaj skupštini preko koje ih je Sveti Duh poslao na djelo, tada bi ovo vijeće apostola u Jeruzalemu i ostali starješine Židovske skupštine postavili sebe IZNAD poglavarstva Gospodina Isusa Krista. Ali to nije ono što se dogodilo.

Vi znate što se dogodilo; kako su Židovi došli iz Jeruzalema i uzbunili pitanje obrezivanja. I to je toliko mučilo zajednicu u Antiohiji da je ANTIOHIJSKA zajednica poslala Pavla i Barnabu u Jeruzalem kako bi Vijeće riješilo ovo pitanje. I naravno, budući da su poslani od zajednice u Antiohiji, morali su se vratiti, izvijestiti i savjetovati zajednicu o dogovoru o ovom pitanju i odluci koju je donijelo Vijeće u Jeruzalemu. I TEK TADA, dok su raspravljali u korist kršćana iz poganstva da ne moraju biti obrezani kao Židovi, TADA su Pavao i Barnaba ispričali ono što je Bog učinio preko njih u poganskom svijetu. Tek TADA je Vijeće dobilo izvještaj!

Potom su se vratili u Antiohiju, koja ih je poslala, da im obznane odluku a Jeruzalemsko vijeće poslao je s njima dvojicu muškaraca: Judu i Silu. I tako su dostavili izvještaj Vijeća, i nastala je velika radost među poganskim vjernicima. Vrijeme je prolazilo, i Pavao i Barnaba su u Antiohiji. I što se sada događa? Pa, jesu li dobili zadatak od nekoga što je njihov sljedeći potez? Izvještaj kaže da su dvojica muškaraca, Pavao i Barnaba... Pavao mu je rekao: "Ostavimo sve i posjetimo zajednice koje smo uspostavili". I dogovorili su se o tom pitanju. Ali što je s Pavlom? Pa, on je izabrao Silu, ili Silvana, za svog pratioca u svom misionarskom putovanju. I ovdje je jedna stvar koju moramo opet napomenuti: Ovo se dogodilo u ANTIOHIJI! Potkraj 15. poglavlja Djela apostolskih piše da nakon što su braća u Antiohijskoj zajednici povjerila Pavla i Barnabu Božjoj nezasluženoj dobroti, oni su otišli na drugo misionarsko putovanje apostola Pavla. I opet, ANTIOHIJSKA zajednica je korištena da pošalje najitaknutije misionare u biblijskoj povijesti.

I tako, dok razmatramo ovaj događaj o ovoj dvojici najistaknutijih među misionarima zabilježenim u Biblijskoj povijesti, nalazimo da su bili poslani isključivo od Gospodina Isusa Krista, Glave crkve, To je činjenica koju je Biblijsko i Traktatno Društvo Stražarska Kula podržavalo i prihvaćalo od kada je Društvo oformljeno! Stoga, vidimo kako je Gospodin Isus Krist Glava crkve i ima pravo da direktno djeluje, bez bilo kakve ORGANIZACIJE u vidu, bez obzira tko su oni. On je Glava crkve. Mi ne možemo osporavati ono što ON RADI!

 

 

Slijedi komentar Raymonda Franza, bivšeg člana Vodećeg tijela Jehovinih svjedoka u periodu od 1971 - 1980:

Biblijska prezentacija koju je iznio Fred Franz je ispravna. Potpuno u skladu s onim što Pismo govori. Također, ona izravno proturiječi tvrdnji organizacije [Jehovinih] svjedoka, da se Bog i Krist bave sa svim istinskim kršćanima kroz jednu središnju strukturu vlasti koja djeluje kao neka vrsta božanskog kanala komunikacije i usmjerenja. Jasno je da Pavao i Barnaba nisu smatrali Jeruzalem sjedištem takve ovlasti, niti su smatrali da je pravo bilo koje skupine ljudi, kako se potpredsjednik sam izrazio, da se stavi iznad vrhovnog vodstva Gospodina Isusa Krista i tvrde da što god On radi mora to napraviti kroz njih kao Vodeće tijelo. Biblijski dokazi protiv koncepta zemaljske, centralizirane strukture vlasti koja vrši globalnu kontrolu nad svim kršćanima, jasno su navedeni u govoru Freda Franza.Božji Sin je rekao svojim učenicima da imaju samo jednog vođu - Krista. A da su oni međusobno svi braća. Držanje tog nauka štiti od povrede Kristova vrhovnog vodstva kroz uzdizanje bilo kojeg čovjeka ili skupine ljudi na položaj nadređene vlasti nad svojom braćom.

 

Verzija za ispis

Povezani članci:

 

Komentiraj na forumu  

Komentari (4 / 4)
Na vrh #4 mali sime Komentirano: Today at 02:18:17 PM
Oko ovih tehničkih stvari odgovorio sam ti u ovom topiku predviđenom za te stvari...

a što se tiče komentara:

" Oni su počeni da Bog usmjerava sve svoje interese na zemlji kroz tu organizaciju, a da izvan nje ne postoji mogućnost bilo spasa ili božanske naklonosti."
nije baš točno, jer Jehovini svjedoci ne tvrde (niti su poučavani) takvo nešto.
druga stvar je što su uvjereni da se kroz njihovu organizaciju može "lakše" i "ispravnije" spoznati stvoritelja i ono šta on očekuje od nas.
a ne tvrde da nitko neće biti spašen ili da nema ili neće imati božje naklonosti, tko nije upoznao Jehovu kroz njihovu organizaciju.
to jednostavno nije točno.

Hm, možeš li to malo razraditi, i ako je moguće pot

. . .
(vidi cijeli komentar)
Na vrh #3 MOŽE BIT,A I NE MORA Komentirano: Today at 01:27:29 AM
a tamo se opet ne vidi cijeli komentar, ako je malo duži,... Undecided
Na vrh #2 MOŽE BIT,A I NE MORA Komentirano: Today at 01:24:45 AM
prilično je zbunjujuć ovaj forum.
tamo gdje je "cijeli članak" se ne može komentirati, pa jednostavno djeluje kao pamflet sa kojim se mora složiti ili ne.
ili čak što više, kao notorna činjenica o stavovima i učenjima Jehovinih svjedoka, uobličena u masna slova sa sličicom, što u dobrom dijelu nije.

a u rubrici gdje se može komentirati, nije preko 90% tog članka vidljivo.
tako da se razvodnjava svaki komentar na dio članka koji uopće nije vidljiv u tom dijelu, pa "slučajnom prolazniku" može zakomplicirati pokušaj da pita ili komentira

OK. je da autor ima pravo da iznosi svoja saznanja i mišljenja o JS.
ALI!!, ako već dozvoljava da se komentira i/ili eventualno ispravlja pogreške pripisane JS, (na šta i poziva) onda bi to trebalo biti na mjestu gdje je i vidljivo na šta se odnosi.

na primjer ja ću sada reći da ovo-
" Oni su počeni da Bog usmjerava sve svoje interese na zemlj

. . .
(vidi cijeli komentar)
Na vrh #1 mali sime Komentirano: January 09, 2011, 09:43:26 PM
Inače, zanimljivo je vidjeti što je C.T. Russell, utemeljitelj pokreta naučavao o takvom konceptu religiozne organizacije:

"Nastojanje da se primora sve ljude da misle jednako o svim temama, kulminiralo je velikim otpadništvom i razvojem velikog Papinskog sustava." (Stražarska kula - ponovljena izdanja, 1. rujna 1893, str 1572)

"Danas ne postoji niti jedna organizacija zaodjenuta s takvim božanskim autoritetetom da bi zapovjedala čovječanstvu. Danas nema takve organizacije; iako smo svjesni da mnoge od njih u teoriji tvrde da im je dopušteno da to čine." (Stražarska kula - ponovljena izdanja, 1. rujna 1893, str 1573)

"Čuvajte se  'organizacije'. Ona je potpuno nepotrebna." (Stražarska kula - ponovljena izdanja, 15. rujna 1895, str 1866)

"U svjetlu tih činjenica i prirode žetveni rad, i uz dodatnu činjenicu da se od svakog tako skupljenog očekuje

. . .
(vidi cijeli komentar)
 Najnovije
 Svjedoci u Djelima apostolskim NOVO

 „Ime“ u Kršćanskim grčkim spisima NOVO

 Pismo tumači Pismo

 Isus i razbojnik u raju

 Arheologija i 607/587 g.pne.

 Pitanje krvi u Bugarskoj

 VIDEO: Izbjegavanje isključenih

 Raymond Franz - "Grižnja savjesti"

 VIDEO: Fred Franz o "Vodećem tijelu"

 VIDEO: Fred Franz o WT povijesti

 Informativne promo slike

 VIDEO: Pitanja o Isusu

 VIDEO: Kada je pao Jeruzalem?

 Ivan 1:1 - Riječ bijaše Bog ili bog?

 Identitet Isusa Krista

 Što trebate znati o JS?

 Staurogram (tau-rho)

 
 Izdvojeno
 Što trebate znati o JS?

 Značajna godina: 1914

 Harmagedon 1975

 Malo stado i druge ovce

 Pridruženost UN-u

 Božja organizacija

 "Novo svjetlo"

 "Ovaj naraštaj"

 Tri pitanja za JS

 

Moramo ispitati, ne samo što osobno vjerujemo, već i ono što naučava religiozna zajednica kojoj pripadamo. Da li su njene nauke potpuno u sukladnosti s Riječju Božjom, ili se zasnivaju na ljudskim predanjima? Ako ljubimo istinu tada se ne trebamo plašiti takvog ispitivanja, jer svaki od nas treba da iskreno želi da upozna volju Božju obzirom na nas, i da ju tada i vrši - Ivan 8:32. (Istina koji vodi do vječnog života - izdanje Društva Stražarske kule (1968) str.13, poglavlje "Zašto trebamo ispitati svoju religiju")

 

 Biblijske istine
 Zašto je Isus morao umrijeti?

 Evanđelje

 Kamo poći?

 Identitet Isusa Krista  

Iskustva/svjedočanstva
 Od Jehovinog do Isusovog svjedoka

 Kako doprijeti do JS-a?