Početna

 Uvodna riječ

Osnove
 Što trebate znati o JS?

 Sažete činjenice

 Značajna godina: 1914
 Božja organizacija

 Vjerni i razboriti rob
 "Novo svjetlo"

 Malo stado i druge ovce

 Božje ime

 Transfuzija krvi

Povijest
 Kratki povijesni pregled
 Kriva proročanstva

 "Kuća prinčeva"

 Piramidologija

Učenja
 ne-Trojstvo

 Tko je Isus?

 Isusova otkupnina

 Isus i razbojnik u raju

 Križ ili stup?

 Prijevod "Novi svijet"
 Biblijski reci
Promjenjena vjerovanja
 Pregled promjena

 "Ovaj naraštaj"

 Štovanje Isusa

 Uskrsnuće

 Više vlasti

Skandal
 Pridruženost UN-u

 Malavi i Meksiko

 Politička neutralnost

Ostalo
 Dvostruki standardi

 Izbjegavanje isključenih

 Neovisno mišljenje

 Kako doprijeti do Jehovinog svjedoka?

 Poganstvo

 "Smiju li kršćani imati mačke?"

 Promo slike

 Raymond Franz - "Grižnja savjesti"

Pitanja za Jeh. svjedoke
 Pitanja o Isusu

 Tri pitanja za JS

 Tko je u Novom savezu?

 Gdje je Raj?

Kontakt
 Forum

 Mail


  RSS pretplata

Isus Biblije

Isustko je on?

 

Prepuštam odgovor na ovo pitanje Božjoj Riječi (čak i u pristranom prijevodu Novi svijet; s malim "b" u Ivan 1:1, i "ostalim" u Kološanima 1:17).

 

1 Mojsijeva 1

1 U početku stvorio je Bog nebo i zemlju.

 

Ivan 1

1 U početku bila je Riječ i Riječ je bila kod Boga i Riječ je bila bog. 2 On je u početku bio kod Boga. 3 Sve je postalo preko njega i bez njega nije postalo ništa. Ono što je postalo 4 preko njega bio je život i život je bio svjetlo ljudima. 5 I svjetlo sja u tami i tama ga nije nadjačala.

 

1. Ivanova 1

1 Ono što je bilo od početka, što smo čuli, što smo očima svojim vidjeli, što smo promatrali i što su ruke naše opipale, s obzirom na riječ života 2 (da, život je objavljen, i vidjeli smo i svjedočimo i navješćujemo vam vječni život koji potječe od Oca i koji nam je objavljen), 3 ono što smo vidjeli i čuli javljamo i vama, da biste i vi bili u zajedništvu s nama. A to naše zajedništvo je zajedništvo i s Ocem i s njegovim Sinom Isusom Kristom. 5 A ovo je poruka koju smo čuli od njega i koju vam objavljujemo: Bog je svjetlo i u njega nema nikakve tame.

 

Kološanima 1

15 On je slika nevidljivog Boga, prvorođenac svega što je stvoreno. 16 Jer preko njega je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja bilo uprave bilo vrhovništva bilo vlasti. Sve je stvoreno preko njega i za njega. 17 On je prije svega ostalog i preko njega je sve nastalo. 18 On je glava tijela, skupštine. On je početak, prvi koji je ustao iz mrtvih, da u svemu bude prvi.

 

Izaija 44

6 Ovako kaže Jehova, Kralj Izraelov i Otkupitelj njegov, Jehova nad vojskama: ‘Ja sam prvi i ja sam posljednji, osim mene nema Boga. ... 24 Ovako kaže Jehova, Otkupitelj tvoj, onaj koji te oblikovao od utrobe majčine: “Ja, Jehova, činim sve, sam nebesa razapinjem, zemlju rasprostirem. Pomaže li mi tko u tome?

 

Otkrivenje 22

7 Evo, dolazim brzo!... 12 ‘Evo, dolazim brzo i donosim plaću, da platim svakome prema djelu njegovu. 13 Ja sam alfa i omega, prvi i posljednji, početak i svršetak. ...20 Onaj koji svjedoči o tome govori: ‘Da, dolazim brzo!’” “Amen! Dođi, Gospodine Isuse!” 21 Neka nezaslužena dobrota Gospodina Isusa Krista bude sa svetima!

 

Otkrivenje 1

8 “Ja sam alfa i omega”, govori Jehova Bog, “onaj koji jest i koji je bio i koji dolazi, Svemogući.” ... 17 Kad sam ga vidio, pao sam pred noge njegove kao mrtav. A on je položio desnicu svoju na mene i rekao: “Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji, 18 i živ sam. Bio sam mrtav, ali, evo, živim u svu vječnost i imam ključeve smrti i groba.

 

1. Korinćanima 2

10 A nama je to Bog otkrio svojim duhom, jer duh sve istražuje, čak i dubine Božje. ...14 A tjelesni čovjek ne prihvaća ono što je od Božjega duha, jer je to za njega ludost, i ne može to spoznati, jer se to treba prosuđivati na duhovan način. 15 No duhovni čovjek pravilno prosuđuje sve, a njega nitko ne može pravilno prosuditi. 16 Jer “tko je upoznao Jehovin um, pa ga može čemu poučiti?” A mi imamo Kristov um.

 

Ivan 14

26 A pomoćnik, sveti duh, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas poučiti svemu i podsjetiti vas na sve što sam vam ja rekao.

6 Isus mu je odgovorio: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene.

http://www.youtube.com/watch?v=GwuDyHo-OJY

 

Izgleda dosta jasno kime Božja Riječ drži Isusa, ma koliko god to našim ograničenim ljudskim umovima bilo teško za shvatiti i prihvatiti (npr. kako može biti jedan Bog a više od jedne Božanske osobe?). No, to je ono što nam Biblija svjedoči a nama je da to u strahu Božjem prihvatimo i poput apostola Tome poklonimo se tom Isusu: “Gospodin moj i Bog moj!” (Ivan 20:28)

 

 

Verzija za ispis

Povezani članci:

 

Komentiraj na forumu  

Komentari (3 / 3)
Na vrh #3 jakabasej7 Komentirano: May 27, 2024, 02:18:57 PM
bolji prevod je  "njegovi su silasci od početka,od vječnih vremena" ...jer Sin Božji https://www.rcl-group.com/Dokumentni-sistem-cRCL-cDOCS/ je silazio mnogo puta kroz povjest raznim povjesnim narodima a sa time idu skladno i neki ukazi da je Krist žrtveno jagnje "od početka svijeta"...  Bodygain
Roll Eyes Roll Eyes
Na vrh #2 Vrtlar888 Komentirano: January 27, 2021, 01:55:53 AM
A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom;njegov je iskon od davnina,
od vječnih vremena.


Kako tumačite ovaj zadnji dio da je Isusov iskon od davnina, od vječnih vremena?

bolji prevod je  "njegovi su silasci od početka,od vječnih vremena" ...jer Sin Božji je silazio mnogo puta kroz povjest raznim povjesnim narodima a sa time idu skladno i neki ukazi da je Krist žrtveno jagnje "od početka svijeta"...
Na vrh #1 kainos Komentirano: November 22, 2019, 07:11:06 PM
A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom;njegov je iskon od davnina,
od vječnih vremena.


Kako tumačite ovaj zadnji dio da je Isusov iskon od davnina, od vječnih vremena?
 Najnovije
 Svjedoci u Djelima apostolskim NOVO

 „Ime“ u Kršćanskim grčkim spisima NOVO

 Pismo tumači Pismo

 Isus i razbojnik u raju

 Arheologija i 607/587 g.pne.

 Pitanje krvi u Bugarskoj

 VIDEO: Izbjegavanje isključenih

 Raymond Franz - "Grižnja savjesti"

 VIDEO: Fred Franz o "Vodećem tijelu"

 VIDEO: Fred Franz o WT povijesti

 Informativne promo slike

 VIDEO: Pitanja o Isusu

 VIDEO: Kada je pao Jeruzalem?

 Ivan 1:1 - Riječ bijaše Bog ili bog?

 Identitet Isusa Krista

 Što trebate znati o JS?

 Staurogram (tau-rho)

 
 Izdvojeno
 Što trebate znati o JS?

 Značajna godina: 1914

 Harmagedon 1975

 Malo stado i druge ovce

 Pridruženost UN-u

 Božja organizacija

 "Novo svjetlo"

 "Ovaj naraštaj"

 Tri pitanja za JS

 

Moramo ispitati, ne samo što osobno vjerujemo, već i ono što naučava religiozna zajednica kojoj pripadamo. Da li su njene nauke potpuno u sukladnosti s Riječju Božjom, ili se zasnivaju na ljudskim predanjima? Ako ljubimo istinu tada se ne trebamo plašiti takvog ispitivanja, jer svaki od nas treba da iskreno želi da upozna volju Božju obzirom na nas, i da ju tada i vrši - Ivan 8:32. (Istina koji vodi do vječnog života - izdanje Društva Stražarske kule (1968) str.13, poglavlje "Zašto trebamo ispitati svoju religiju")

 

 Biblijske istine
 Zašto je Isus morao umrijeti?

 Evanđelje

 Kamo poći?

 Identitet Isusa Krista  

Iskustva/svjedočanstva
 Od Jehovinog do Isusovog svjedoka

 Kako doprijeti do JS-a?