VIDEO: Fred Franz o Watchtower povijesti (1985)

 

Dijelovi iz govora Freda Franza, predsjednika Watchtower-a (1985), u kojima govori o zanimljivim stvarima iz Watchtower povijesti koje su nepoznate većini sadašnjih Jehovinih svjedoka.

 

 

Transkript iz videa:

Fred Franz, predsjednik Watchtower-a odustaje od Oxforda jer kraj svijeta je blizu!

U svakom slučaju, trebao sam ići na Oxford College. Bila je to 1914. godina. Napredovao sam u razumijevanju istine i u tome što smo očekivali da će se dogoditi u 1914. godini. Iz onog što sam pročitao iz [naše] literature do tog trenutka bili smo očekivali kraj "Vremena neznabožaca", određenog vremena pogana, koje je trebalo završiti u jesen 1914. godine. A gle mene, ja sam pohađao Sveučilište i nastavljao studij na Oxford University Collegeu. ZA ŠTO? Ponovno sam promislio: "Za što?" Očekivali smo kraj svijeta, kraj ovog sustava stvari u jesen 1914 a ti ideš za svjetovnim obrazovanjem i za dobivanjem posla vani u svijetu koji će biti uništen. Koji je smisao toga?

 

Velika piramida u Gizi je "Biblija u kamenu"

A onda je donesena u Pitsburgh, gdje je Pastor Charles Taze Russell bio pokopan. I možete otići na njegov grob u Resurrection Parku kako se sjećam da se zove mali komad zemljišta koji je rezerviran za pokop istaknutih Istraživača Biblije. Možete vidjeti piramidu koja je podignuta nad njegovim grobom. Jer u to vrijeme, znate, mislili smo da je Velika piramida u Gizi u Egiptu bila "Biblija u kamenu". I da njeni unutarnji prolazi uzlaznih prostorija prikazuju "Božanski plan vjekova", što je bio i naslov prvog volumena Studija u Pismu koje je napisao Charles Taze Russell.

 

Watchtower knjiga "Svršena tajna" je ispunjenje proročanstva o maču iz Ezekiela 21

Proroštvo Ezekiela govorilo je o maču Jehove Boga koji će biti isukan i kako će biti naoštren za klanje. u Brooklynu u New Yorku, samo su neki pojedinci primili prve primjerke te knjige. Bile su poslane poštom u posebnom kućištu. To je trebalo biti ispunjenje proročanstva da je ovaj mač, duhovno govoreći ili preneseno govoreći, ova knjiga "Svršena tajna" koja je iznutra, bila zamotana, u ovoj maloj kutiji ili spremniku.

 

"Svršena tajna" nije imala istinu

Pa sada možete uvidjeti da "Svršena tajna" koja je izdana 1917. godine, usred Prvog svjetskog rata nije mogla imati istinu!

 

Ništa od uznesenja na nebo 1914. god.

Tada smo bili očekivali da ćemo biti proslavljeni na nebu da ćemo biti uzneseni sa Zemlje i prenoseni na nebo. Te čudesne 1914. godine.

 

7 Watchtower kongresa iz 1920-tih bilo je ispunjenje 7 zala iz Otkrivenja

U to vrijeme ponovno je proučena knjiga Otkrivenja. Mislili smo da će se sedam posljednjih zala koja su prorečena u Otkrivenju početi ispunjavati počevši s Općim kongresom koje je održalo Društvo. Prvi kongres iz ove serije od sedam kongresa održan je 1922. godini. To je bio drugi kongres koji se održao u Cedarpointu u Ohiou.

 

"Milijuni koji sada žive neće nikada umrijeti!"

Na naše veliko iznenađenje, Prvi svjetski rat je završio 1918. godine. Na naše veliko iznenađenje, Prvi svjetski rat je završio 1918. godine. No, u toj značajnoj godini dogodilo se nešto ovdje u Kaliforniji u Los Angelesu. Koliko se sjećam datuma: 21. veljače. Brat Rutherford, drugi predsjednik Watchtower Biblijskog i Traktatnog Društva, održao je predavanje u blizini Los Angelesa u Kaliforniji. A što je bila tema njegovog govora? Nešto što je bez sumnje pobudilo ogromnu pažnju svijeta. Budući da je tema njegovog govora bila: "Milijuni koji sada žive možda nikada neće umrijeti!", "Milijuni koji sada žive možda nikada neće umrijeti!" Kasnije, kada smo postali više sigurni u sebe, naslov tog govora bio je: "Milijuni koji sada žive NEĆE nikada umrijeti!" I onda kad smo mi govornici Društva bili poslani da održimo govore na zadane teme, naslovi govora su iznad, okolo i ispod imali napisane riječi "Milijuni koji sada žive neće nikada umrijeti!" Vidite, usadili smo tu ideju u glave opće javnosti.

 

Velika očekivanja od godine 1925.

Pa, imali smo velika očekivanja u vezi s 1925. godinom. Mislilo se da je ona posljednja godina u seriji o kojoj Biblija govori kao o razdobljima od 50 godina, Izračnato je da je sedamdeset tih razdoblja trebalo završiti 1925. godine. Mislili smo da će svijet proći kroz transformaciju i da će Kraljevstvo doći u punini kontrole nad Zemljom. I sjećam se kako je, na jednom kongresu, brat Rutherford držao govor i tada rekao: "Ako umrete nakon 1925. godine, za to ćete sami biti krivi!" Pa znate, 1925. godina je došla i prošla. Sjećam se kako je brat Rutherford govorio obitelji u Betelu, i priznao je da je pogriješio.

 

"Milijuni koji sada žive" OPET "neće nikada umrijeti!"

[Imamo] ova izuzetna proročanstva za blisku nam budućnost: Zaštitu vjernih Jehovinih svjedoka za vrijeme Velikog Rata svih ratova - Harmagedona. I bez da umremo, imamo ulazak u novi sustav stvari s mogućnošću koja je dana "velikom mnoštvu drugih ovaca" da nikada, nikada, nikada... ne umru s lica Zemlje. Tako da "milijuni koji" danas "žive neće nikada umrijeti!"

 

I zaključak

Dakle, imamo grandioznu perspektivu koja nam je dana i velika je privilegija stajati pred vama ovo jutro i poslušati sve ove činjenice iz teokratske povijesti. I vjerujem da ćete zapamtiti neke od tih stvari i ojačati se u vjeri i pouzdanju.

 

Jesu li vaša vjera i pouzdanje u Watchtower ojačani?