VIDEO: Fred Franz o ulozi "Vodećeg tijela" u 1. stoljeću

 

"Vodeće tijelo" Jehovinih svjedoka za sebe tvrdi da djeluje po uzoru na "Vodeće tijelo" iz 1. stoljeća koje je navodno centralno iz Jeruzalema nadgledalo cijelu ondašnju kršćansku zajednicu. No, što je o "Vodećem tijelu" u Jeruzalemu rekao Fred Franz, tadašnji potpredsjednik Watchtowera?

Slijedi dio iz njegovog govora koji je održao 7.9.1975. na promociji misionara iz škole Gilead:

 

 

I tada, odjednom [Pavao] je služio u Antiohiji, u Siriji, ne u Izraelu već u Siriji. Božji duh govorio je toj skupštini tamo u Antijohiji rekavši: „Sada ostavite sve te stvari, VI, ova skupština u Antiohiji, odvojite mi ta dva čovjeka, naime Barnabu i Savla za djelo za koji sam ih odjelio.“ I prema tome skupština u Antiohiji je to učinila i stavila svoje ruke na Pavla (ili Savla) i Barnabu te ih poslala i oni su otišli dok je Sveti Duh djelovao kroz skupštinu u Antiohiji te su oni otišli na svoj prvi misionarski zadatak. Eto, tako možete vidjeti kako je Isus Krist djelovao kao Glava skupštine i direktno poduzeo akciju, bez da je ikoga konzultirao ovdje na zemlji što bi mogao ili što ne bi mogao učiniti. I na taj je način djelovao u vezi Savla i Barnabe i oni su obojica bili Apostoli u Antiohijskoj skupštini. S vremenom su završili svoje prvo misijsko putovanje. I kamo su otišli? Gdje su donijeli izvještaj!? Ovdje vam je izvještaj, pročitajte si sami u završnim riječima četrnaestog poglavlja Djela Apostolskih. Vratili su se u Antiohiju, u tu skupštinu tamo, i dalje se kaže da su im u detalje iznijeli događaje; toj skupštini koja ih je posvetila za djelo nezaslužene Božje dobrohotnosti koje su izvršili. Eto, tamo su dali izvještaj!

Također, izvještaj kaže da su ostali u Antiohiji nemalo vremena. Što se onda dogodilo? Odjednom se nešto dogodilo pa su Pavao i Barnaba ustali i otišli u Jeruzalem. Pa, u čemu je problem? Što ih vodi u Jeruzalem? Pa, je li tijelo apostola i starješina iz Jeruzalemske skupštine bilo to koje ih je pozvalo tamo i reklo: “Gledajte! Mi smo čuli da ste vas dvojica otišli na misionarsko putovanje i vratili se sa njega, i niste došli ovdje u Jeruzalem nas izvijestiti o tome. ZNATE LI VI TKO SMO MI? Mi smo vijeće u Jeruzalemu! NE PREPOZNAJETE LI UPRAVITELJSTVO GOSPODINA ISUSA KRISTA? Ako ne dođete ovdje, i to brzo, poduzet ćemo disciplinske mjere protiv vas!" Govori li to ovaj izvještaj? Pa, da su na takav način postupili prema Pavlu i Barnabi, zato što su dali izvještaj skupštini preko koje ih je Sveti Duh poslao na djelo, tada bi ovo vijeće apostola u Jeruzalemu i ostali starješine Židovske skupštine postavili sebe IZNAD poglavarstva Gospodina Isusa Krista. Ali to nije ono što se dogodilo.

Vi znate što se dogodilo; kako su Židovi došli iz Jeruzalema i uzbunili pitanje obrezivanja. I to je toliko mučilo zajednicu u Antiohiji da je ANTIOHIJSKA zajednica poslala Pavla i Barnabu u Jeruzalem kako bi Vijeće riješilo ovo pitanje. I naravno, budući da su poslani od zajednice u Antiohiji, morali su se vratiti, izvijestiti i savjetovati zajednicu o dogovoru o ovom pitanju i odluci koju je donijelo Vijeće u Jeruzalemu. I TEK TADA, dok su raspravljali u korist kršćana iz poganstva da ne moraju biti obrezani kao Židovi, TADA su Pavao i Barnaba ispričali ono što je Bog učinio preko njih u poganskom svijetu. Tek TADA je Vijeće dobilo izvještaj!

Potom su se vratili u Antiohiju, koja ih je poslala, da im obznane odluku a Jeruzalemsko vijeće poslao je s njima dvojicu muškaraca: Judu i Silu. I tako su dostavili izvještaj Vijeća, i nastala je velika radost među poganskim vjernicima. Vrijeme je prolazilo, i Pavao i Barnaba su u Antiohiji. I što se sada događa? Pa, jesu li dobili zadatak od nekoga što je njihov sljedeći potez? Izvještaj kaže da su dvojica muškaraca, Pavao i Barnaba... Pavao mu je rekao: "Ostavimo sve i posjetimo zajednice koje smo uspostavili". I dogovorili su se o tom pitanju. Ali što je s Pavlom? Pa, on je izabrao Silu, ili Silvana, za svog pratioca u svom misionarskom putovanju. I ovdje je jedna stvar koju moramo opet napomenuti: Ovo se dogodilo u ANTIOHIJI! Potkraj 15. poglavlja Djela apostolskih piše da nakon što su braća u Antiohijskoj zajednici povjerila Pavla i Barnabu Božjoj nezasluženoj dobroti, oni su otišli na drugo misionarsko putovanje apostola Pavla. I opet, ANTIOHIJSKA zajednica je korištena da pošalje najitaknutije misionare u biblijskoj povijesti.

I tako, dok razmatramo ovaj događaj o ovoj dvojici najistaknutijih među misionarima zabilježenim u Biblijskoj povijesti, nalazimo da su bili poslani isključivo od Gospodina Isusa Krista, Glave crkve, To je činjenica koju je Biblijsko i Traktatno Društvo Stražarska Kula podržavalo i prihvaćalo od kada je Društvo oformljeno! Stoga, vidimo kako je Gospodin Isus Krist Glava crkve i ima pravo da direktno djeluje, bez bilo kakve ORGANIZACIJE u vidu, bez obzira tko su oni. On je Glava crkve. Mi ne možemo osporavati ono što ON RADI!

 

 

Slijedi komentar Raymonda Franza, bivšeg člana Vodećeg tijela Jehovinih svjedoka u periodu od 1971 - 1980:

Biblijska prezentacija koju je iznio Fred Franz je ispravna. Potpuno u skladu s onim što Pismo govori. Također, ona izravno proturiječi tvrdnji organizacije [Jehovinih] svjedoka, da se Bog i Krist bave sa svim istinskim kršćanima kroz jednu središnju strukturu vlasti koja djeluje kao neka vrsta božanskog kanala komunikacije i usmjerenja. Jasno je da Pavao i Barnaba nisu smatrali Jeruzalem sjedištem takve ovlasti, niti su smatrali da je pravo bilo koje skupine ljudi, kako se potpredsjednik sam izrazio, da se stavi iznad vrhovnog vodstva Gospodina Isusa Krista i tvrde da što god On radi mora to napraviti kroz njih kao Vodeće tijelo. Biblijski dokazi protiv koncepta zemaljske, centralizirane strukture vlasti koja vrši globalnu kontrolu nad svim kršćanima, jasno su navedeni u govoru Freda Franza.Božji Sin je rekao svojim učenicima da imaju samo jednog vođu - Krista. A da su oni međusobno svi braća. Držanje tog nauka štiti od povrede Kristova vrhovnog vodstva kroz uzdizanje bilo kojeg čovjeka ili skupine ljudi na položaj nadređene vlasti nad svojom braćom.