“Pazite da ne budete zavedeni! Jer mnogi će doći u ime moje i govoriti: ‘Ja sam Krist’ i ‘Vrijeme se približilo’. Nemojte ići za njima!" (Luka 21:8)

 

Jehovini svjedoci i Harmagedon 1975 (?)

 

 

Jehovini svjedoci su vjerska zajednica poznata po najavama Kraja svijeta - Harmagedona. Kroz svoju povijest su imali nekoliko proročanstava kada će se desiti Kraj svijeta ili kraj ovog sustava stvari, kako oni to vole reći. Neke od prorečenih godina kraja su bile 1914, 1918, 1925, 1941 - i 1975.

 

U ovom članku ću se pozabaviti godinom 1975. I uglavnom ćemo vidjeti što se za tu godinu pisalo u hrvatskim izdanjima časopisa Stražarske kule, odnosno Kule stražare kako se onda časopis zvao.

 

Ako u razgovoru s JS-ima spomenete ovu godinu, onda budite spremni na dvije reakcije s njihove strane. Jedna je da zaista neće znati da se prije 40-ak godina među JS toliko pričalo o 1975 godini. Ta reakcija je vjerojatna među onima koji imaju nešto kraći staž među JS i zato što SK sada ne piše o svom promašaju predviđanja za 1975. g.

Druga reakcija koja je vrlo vjerojatna je da će JS, kojem spomenete da je SK imala krivo proročanstvo o kraju svijeta za 1975.g., reći kako u literaturi nije nikada službeno zapisano da će 1975. biti Harmagedon. Ja obično doživljavam reakcije ovakvog tipa.

 

Zato, idemo ispitati što je doista pisano u literaturi JS o 1975.g.

Za početak samo u hrvatskim izdanjima Kule stražare:

 

SK 01.04.1969. str. 19, st 30: Zar da na temelju tog proučavanja smatramo da će u jesen 1975. već biti bitka od Harmagedona prošlost i da će započeti davno očekivano hiljadugodišnje vladanje Krista? Moguće; ali mi ćemo pričekati i vidjeti, ukoliko pada zajedno sedmo 1000-godišnje razdoblje ljudske povijesti sa Sabatu sličnom hiljadugodišnjom vladavinom Krista. Ako oba ta razdoblja započinju iste kalendarske godine i ako iste kalendarske godine završavaju, tada to nije samo čisti slučaj, već to odgovara Jehovinoj ljubaznoj savremenoj namjeri. Oslanjajući se na našu kronologiju (koja je istina prilično tačna, ali moramo priznati da nije nepogrešiva) mi u najbolju ruku znamo da je u jesen godine 1975. čovjek na zemlji 6000 godina. To ne znači ali bezuvjetno da prvih 6000 godina od Jehovinog sedmog »dana« stvaranja završavaju 1975. A zašto ne? Zato, jer je Adam nakon stvaranja živio još jedno vrijeme u »šestome danu«. To nepoznato vremensko razdoblje morali bi odračunati od Adamovih 930 godina, da bi ustanovili kada je završilo šesto 7000-godišnje razdoblje, i kako je dugo Adam živio u »sedmom danu«. Međutim, šesti »dan stvaranja« mogao je završiti u toku iste kalendarske godine gregorijanskog kalendara, koje je Adam bio stvoren. Razlika može biti najviše u nekoliko tjedana ili mjeseci, ali nikako ne u godinama.

Ovdje je postojala doza nesigurnosti u predstavjenu kronologiju, ali kako se vidi na kraju stavka - nesigurnost je bila u tome da li će se 6000 godina navršiti u jesen 1975 ili nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije!

Dalje u istoj SK na str 21 pod podnaslovom "1975 - i daleko preko toga!" u stavku 35 SK tvrdi da u nešto možemo biti sigurni!

SK 01.04.1969. str. 21, st 35 Jedno je međutim sigurno: biblijska kronologija, koja se potvrđuje ispunjenjem biblijskih proročanstava, pokazuje nam da će 6000 godina ljudske povijesti uskoro završiti, da, još u našoj generaciji (Mt 24:34) .

U Mt 24:34 u prijevodu NS Isus kaže: "Zaista, kažem vam, ovaj naraštaj neće proći dok se sve to ne dogodi."

Tumačenje "ovog naraštaja"  koje je bilo aktualno 1969. kada je napisan ovaj tekst je bilo da se radi o naraštaju od 1914. godine a čine ga oni koji su mogli razaznati znakove koji su se pojavili te godine (npr. tinejdžeri koji su 1914. godine imali 15 godina - Probudite se! 16. kolovoza 1968, str. 13).

Dakle, ovdje SK sa sigurnošću tvrdi da će se 6000 godina ispuniti dok je živ naraštaj iz 1914. godine i povezuje dovršenje 6000 godina sa proročanstvima o kraju svijeta o kojima Isus govori u 24. poglavlju Matejeva evanđelja.

 
KS 01.06.1970. str. 5: Sada trebamo da se zanimamo uglavnom za sadašnjost i za budućnost. Moramo slijediti put vjernosti, koji spriječava da bi po mogućnosti mogli bilo kada u budućnosti nešto požaliti. Onako, kako smo pogledali natrag na prošlih pet godina, pogledajmo naprijed za pet godina u budućnost. To bi bila godina 1975. Šta ćemo onda požaliti? Šta upravo radimo ili propuštamo sada da radimo, tako da bi za nekoliko godina željeli da smo to učinili ili drugačije učinili? Jehova se pobrinuo za dosta razjašnjenja, tako da možemo sa sigurnošću znati tok budućih događaja. Njegova Riječ nam otkriva da se mi, izvan svake sumnje, brzo približavamo svršetku ovoga zlog svijeta.

Opet 1975 se dovodi u vezu s svršetkom ovog zlog svijeta.

KS 01.01.1971. str. 15: Svaki bi rado znao kako dugo još ostaje da postoji taj stari svijet, i kada će se volja Božja isto tako vršiti na Zemlji kako se vrši na nebu. Isus je rekao: »Ova radosna vijest o kraljestvu propovijedit će se po cijelom svijetu ... i tada će doći svršetak.« (Mat. 24:14, ST) [...] Kako smo mi bliže došli tom kraju savremenog podijeljenog svijeta ne može se proricati, jer je i sam Isus rekao dok je djelovao na Zemlji da ni On ne zna dan ni sat. (Mat. 24:36) Ali prema biblijskoj kronologiji po kojoj je Adam bio stvoren u jesen godine 4026. prije našeg računanja vremena, godine 1975. našeg računanja vremena završilo bi 6.000 godina ljudske povijesti i tada nam još predstoji 1.000 godina Kristovog kraljevstva. Pa ako mi i ne znamo datum kraja ovoga svijeta, mi ipak tačno znamo da je to još preostalo vrijeme skraćeno i da još ostaje nekako pet godina do svršetka od 6.000 godina ljudske povijesti. (1. Kor. 7:29) [Ne znaju datuma ali godinu znaju prilično dobro] To je i saglasno sa Isusovim riječima, po kojima naraštaj, koji je doživio godinu 1914. i početak prvog svjetskog rata, neće proći dok ne dođe kraj. Pravdoljubivim ljudima, dakle, preostaje još samo kratko vrijeme da dokažu Bogu da nalaze zaštitu u Njegovoj »Arhi« i da žele doživjeti blagoslove novog svijeta.

Arka, po uzoru na Noinu arku koja je bila spas u vrijeme potopa, je sada organizacija Stražarske kule. Ljudi koji još nisu JS su onda imali još samo kratko vrijeme da dokažu Bogu da nalaze zaštitu u Njegovoj »Arhi« - tj. da se pridruže organizaciji Stražarske kule - što je trebao biti presudan čimbenik hoće li preživjeti Harmagedon koji je trebao izbiti za oko pet godina.

 

Sljedeće mjesto je u:
KS 01.02.1973. str. 12, st 2: Mi se ne namjeravamo u ovom članku upuštati u računanje vremena, ali ti se možeš obratiti bez daljnjega bilo kojem Jehovinom svjedoku i zamoliti ga da ti na temelju Biblije dokaže da mi za nekoliko godina dostižemo završetak prvih 6000 godina ljudske povijesti. I pitaj ga još, što to po njegovom mišljenju znači obzirom na pravu slobodu u Božjem smislu. Bit će on rado spreman da ti to objasni.

JS često znaju reći da se o toj 1975 nije toliko govorilo u skupštini, no ovdje se vidi kako je svaki JS tada bio detaljno upućen u kronologiju kojom se dolazilo do 1975 godine kojom se navršava 6000 godina ljudske povjesti.

Šteta sto nijedan od njih nije više "rado spreman da ti to objasni".


KS 01.05.1975. str. 24, st 36:

Treba imati na umu da je originalni članak u engleskom izdanju objavljen u časopisu WT na datum 15.12.1974. - hrvatsko izdanje je kasnilo 5 mjeseci.

Tek na kraju 1928. godine, otvoren je, kroz duhovno razumijevanje izgled pomazanom ostatku »Izraela Božjeg« da će preživjeti »veliki dan Boga svedržitelja, Harmagedon« i ući ovdje na zemlji, u njegovo uređenje... Sada se nalazimo u 1975. godini [u engl. izdanju "Sada na ulazu u 1975.godinu"] i nekoliko tisuća još živećih na Zemlji, članova pomazanog ostatka, unaprijed gledaju ostvarivanje tog radosnog izgleda. Rastuća »velika gomila«, ovcama sličnih drugova, gledaju zajedno s njima unaprijed na ulazak u novo uređenje, bez prekidanja života. U novom sustavu, Jehova će produžiti »duljinu dana« pomazanom ostatku na zemlji, do potpune radosti svih članova. Preostat će još da se pokaže, hoće li biti zadržani na zemlji da vide početak uskrsavanja iz zemaljske smrti i da se susretnu s vjernim svjedocima starog, pretkršćanskog doba. Radovali bi se, da do toga dođe, prije nego budu uzeti sa zemaljske pozornice, dobivši nebesku nagradu da budu s Kristom.

Postoji još jedan navod u
KS 01.09.1975. str. 14: ... mi stojimo neposredno pred Harmagedonom...

Nažalost nemam skeniranu tu stranicu, ali tu je referenca i JS mogu provjeriti je li slučajno ova izjava nekako izvučena van konteskta...

 

 

Dakle, ovo su bili neki od navoda iz hrvatskih izdanja SK.

No, treba znati da je oko 1970. bilo vrlo malo literature SK na hrvatskom. Izlazio je samo jedan časopis mjesečno s više mjeseci zakašnjenja u odnosu na izvorna engleska izdanja, pa je toliko i manje materijala iz tog doba na našem jeziku. Zato evo još dodatno nekoliko navoda iz engleske literature.

 

Prvi je iz časopisa Awake (Probudite se!) od 22.1.1969. str 16 gdje kaže prevedeno na hrvatski:

Druga biblijska proročanstva jasno previđaju Božju namjeru da ovaj zao sustav dokonča za nekoliko godina.

 

I drugo mjesto koje ćemo pogledati je u WT / SK od 22.5.1969, str 15:

Ovdje možemo vidjeti samo djelić toga kakvi su se savjeti davali mladim JS s obzirom na činjenicu da će kraj doći za nekoliko godina:

Ako ste mlada osoba, morate se suočiti s činjenicom da nikada nećete ostariti u trenutnom sustavu stvari. Zašto ne? Zato jer svi dokazi o ispunjenju biblijskog proročanstva ukazuju na to da će ovaj iskvareni sustav doći svojem kraju za nekoliko godina.

O naraštaju koji je 1914. g. vidio početak "posljednjih dana" Isus je rekao: "Ovaj naraštaj nipošto neće proći dok se sve to ne dogodi." - Matej 24:34.

Tako da kao mlada osoba nećete ostvariti nikakvu karijeru koju vam nudi ovaj sustav. Ako ste u srednjoj školi i razmišljate o fakultetu, to znači još najmanje četiri, možda šest ili osam godina da bi diplomirali za specijaliziranu karijeru. Ali gdje će ovaj sustav stvari tada biti? Bit će dobrano na putu svog svršetka, ako ne i završen!

 

Nažalost mnogi mladi JS su poslušali ovaj savjet, odustali od visokog obrazovanja i dali se u punovremenu službu navještanja kraja svijeta za 1975. Mnogi mladi bračni parovi su odlučili neimati djecu, a mnogi su prodavali svoja imanja i svoju ušteđevinu ulagali u službu za Stražarsku kulu.

U internom časopisu Kingdom Ministry (ili Naša služba za kraljevstvo) od svibnja 1974 stoji slijedeće:

Da, kraj ovog sustava je tako blizu! Nije li to razlog da povećamo svoju aktivnost.

Na što se misli:

Čuju se izvještaji o braći koja prodaju svoje domove i imanja te planiraju dovršiti ostatak svojih dana u ovom starom sustavu u pionirskoj službi. Zasigurno, ovo je lijep način kako iskoristiti kratko vrijeme koje je preostalo prije kraja ovog zlog svijeta.

 

Više citata na engleskom se može naći na ovoj stranici.

 

 

Cilj ovog članka je bio da se pokaže da JS jesu i u svojoj literaturi jasno predviđali Harmagedon za godinu 1975. godinu. No puno više je toga bilo rečeno usmeno kroz propovijedi i govore. Ako znate engleski onda će vam ovaj video biti zanimljiv.

 

Propovijed je držao oblasni nadglednik Charles Sunutko u proljeće 1967. U njoj je među ostalim rekao:  Slušat ćemo njihove bolne vapaje (vodstva JS) "Braćo uđite [u stado JS]", jer oni znaju što dolazi! I to dolazi brzo. I nemojte čekati do 1975. Vrata će se zatvoriti prije 1975.

Ovdje možete pronaći i transkript propovijedi.

 

 

Još je jedna knjiga iz tog perioda jako zanimljiva. Knjiga je napisana 1971 i zove se "The Nations Shall Know That I Am Jehovah - How?" odnosno "Narodi će znati da sam ja Jehova - kako?"

Među ostalim, u ovoj knjizi JS jasno govore da su oni Jehovini proroci i da ih je Bog ovlastio da služe kao njegovi glasnici - da govore u Njegovo ime. To je još jedna stvar koju će obično JS izbjegavati - da li Vodeće tijelo JS govori u Božje ime ili ne? U ovoj knjizi jasno piše da tvrde da govore u Božje ime.

Između ostalih su i u toj knjizi dali krivo prorošto u ime Jehove - kada su napisali da će uskoro unutar našeg 20. st započeti bitka Božjeg dana protiv kršćanskih crkava.

Osobno imam tu knjigu i mogu potvrditi da u njoj zaista to piše. Zanimljivo je da ova knjiga nije uvrštena na službenom CD-u sa svom literaturom.

Opet ako znate engleski, deteljnije o tome možete vijdeti u ovom videu:

 

 

Za kraj, jesu li JS naučili iz svojih promašaja najave kraja svijeta iz 1914, 1918, 1925, i podložili se Isusovim riječima iz Mateja 14:36 "A o tom danu i času nitko ne zna, ni anđeli nebeski ni Sin, nego samo Otac."?

Očito ne. Štoviše u slučaju 1975 su svjesno išli kontra Isusa:

 

Tako u KS od 01.04.1969. str 21 stoji:

Stoga sada nije vrijeme da budemo ravnodušni i da živimo iz dana u dan. Nije vrijeme igrati se mislima da je Isus rekao: "A o danu i času nitko ne zna, ni anđeli nebeski, do otac moj sam." (Mat. 24:36) Naprotiv, treba da stalno imamo pred očima da se kraj ovoga svijeta brzo približava. Nemojmo se zavaravati: dostatno je da Otac pozna 'dan i sat'! "

 

S obzirom da su u knjizi iz 1971 "Narodi će znati da sam ja Jehova" rekli da govore u Božje ime i da su predvidjeli kraj ovoga svijeta za 1975. i time mnogim JS upropastili živote, može li se JS smatrati lažnim prorocima kako ih karakteriziria Božja Riječ u Ponovljenom zakonu 18 i sam Isus:

U PnZ 18 (5. Moj 18) govori Bog Mojsiju:

20 Ali prorok koji bi se usudio govoriti u ime moje ono što mu nisam zapovjedio da govori ili koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi. (i sad Bog je jako praktičan u pogledu toga kako raspoznati lažnog proroka:) 21 A ako kažeš u srcu svojemu: “Kako ćemo prepoznati riječ koju Jehova nije rekao?” 22 onda znaj: kad prorok govori u ime Jehovino, a ne dogodi se i ne ispuni što je rekao, to je riječ koju nije rekao Jehova. To je iz drskosti rekao onaj prorok. Ne boj ga se!’

 

 

Jehovini svjedoci, Bog jasno gleda na Vodeće tijelo JS kao na lažne proroke i ovdje vam govori da ih se ne morate bojati ako vam prijete da ćete biti uništeni u Harmagedonu ako napustite njihovu organizaciju.

Isus vam zapovijeda da ne idete za njima!

U Luki 21:8 on kaže: "“Pazite da ne budete zavedeni! Jer mnogi će doći u ime moje i govoriti: ‘Ja sam Krist’ i ‘Vrijeme se približilo’. Nemojte ići za njima!"

 

Isus kaže da će doći lažni proroci, tvrdeći da govore u Njegovo ime, tj. da ih je On poslao i da će govoriti "Vrijeme se približilo" - Na engleskom "Time is at hand" kako se zove i jedna knjiga JS s početka 20. st u kojoj se predviđao kraj svijeta za 1914.,  - Isus kaže - nemojte ići za njima.

 

Ako se pitate gdje onda da odete, ako SK nije prava Božja organizacija - koja je onda? Gdje naći Istinu? -

Odgovor je - Isus - On je Put, Istina i Život.

Isus je rekao: "Vi istražujete Pisma, jer mislite da ćete pomoću njih imati vječni život, a upravo ona svjedoče o meni. Ali vi ne želite doći k meni da biste imali život." (Ivan 5:39-40)

JS vio sigurno mnogo istražujete Pisma, možda i imate zavidno znanje Pisma, ali Isusu i vama malo to znači ako ne dođete k Njemu.

On je rekao:

Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti! (Matej 11:28)

Mnogi ste izmoreni religijskim zahtjevima SK, mnogi ste pod stresom da ispunite mjesečnu kvotu satnice u službi, mnogi pokušavate udobrovoljiti Boga i ostati u njegovoj ljubavi tako da služite SK.

Isus vas zove: "Dođite k meni".

Zazovite ga u molitvi kako su ga zazivali i prvi kršćani - 1 Kor 1:1-2 svjesni da je Njegovo - Isusovo ime jedino ime koje namje dano da se po njemu spasimo.

 

 

Milost Gospodina Isusa s vama! - 1.Kor 16:23, Rim 16:20

 

 

--

ps: skenirane stranice iz literature JS možete skinuti s ovog linka.